Enneagram model

Het Enneagram met negen persoonlijkheidstypen is een psychologisch model dat in de Verenigde Staten veel gebruikt wordt in het onderwijs en bedrijfsleven. Het model heeft een mysterieuze achtergrond gecombineerd met moderne psychologische inzichten. Het is een zogenaamde universele wijsheid die voor mensen vanuit vele culturen en religies herkenbaar is. De negen typen staan voor de 9 energieën die er zijn in het universum en om je optimaal te ontwikkelen kun je eraan werken om de 9 typen te integreren in jezelf. Het enneagram is van grote waarde voor zelfkennis en om gemeenschappelijkheid en compassie in de wereld te creëren. Het Enneagram is ook een toegankelijk en leuk model om mee te werken.

  • Het geeft snel op een diep niveau inzicht in de onbewuste motivatie voor gedrag. Je komt erachter waarom je vaak hetzelfde gedrag vertoont en waarom je dat moeilijk kunt veranderen.
  • Het geeft je inzicht in je persoonlijkheid en welke aspecten je verder kunt ontwikkelen om te groeien.
  • Het geeft je een beter begrip van anderen waardoor je meer verbinding, een betere communicatie en samenwerking kunt ervaren.

De negen typen

Naarmate je ouder wordt, denk je jezelf steeds beter te kennen, maar is dat echt wie je bent of ben je zo geworden door je ervaringen? Vaak beperken we onszelf en geloven we dat we een bepaald type zijn. Het enneagram laat je zien dat er 9 perspectieven zijn om naar de werkelijkheid te kijken en het daagt je uit om extra perspectieven in jezelf te ontwikkelen om meer flexibel en succesvol te zijn in leven en werk. Het enneagram geeft je de mogelijkheid om de 9 typen in jezelf te ontdekken en te integreren zodat je de kwaliteiten van alle typen in kunt zetten wanneer de situatie daarom vraagt. Het Enneagram is verdeeld in negen persoonlijkheidstypen. Van alle typen zit er wel iets in je, maar ieder mens heeft één dominant type. Dat type bepaalt je gedrag, je afweermechanisme, je voorkeuren en je beperkingen. Het Enneagram geeft inzicht in wie je echt bent, wat je verborgen talenten zijn en hoe je het optimale uit jezelf kunt halen. Hierbij een overzicht van de negen typen.

1 De Perfectionist

Perfectionisten zijn gericht op perfectie en zeggen dat alles altijd beter kan. Ze zijn principieel en idealistisch.

2 De Helper

Helpers zijn gericht op het helpen van anderen. Ze zijn gezellig, oprecht, vriendelijk en warm.

3 De Presteerder (winnaar)

Presteerders zijn succesvol en werken altijd keihard. Ze zijn ambitieus, charmant, competent, hebben veel energie en hechten aan status.

4 De Individualist (romanticus)

Individualisten zijn gevoelig, creatief en zelfbewust, maar ook gereserveerd. Ze zijn emotioneel eerlijk en persoonlijk, maar laten zich vaak leiden door stemmingen.

5 De Waarnemer (analist)

Waarnemers zijn alert, hebben inzicht en vooral overzicht. Vijven zijn de waarnemers die zichzelf kunnen isoleren om de zaak van alle kanten te bekijken en dan met een haarscherpe analyse naar voren te komen.

6 De Loyalist

Loyalisten zijn toegewijd, gericht op zekerheid, betrouwbaar, hardwerkend en verantwoordelijk. Zessen moeten goed uitgelegd krijgen wat er van hen wordt verwacht en wie waarvoor verantwoordelijk is.

7 De Optimist (levensgenieter)

Optimisten zijn productief, druk, spontaan en uiteraard optimistisch. Ze bruisen van de ideeën en hebben veel opties nodig om goed te kunnen functioneren.

8 De Leider (baas)

Leiders zijn krachtig, sterk, dominant en vol zelfvertrouwen. Ze beschermen graag anderen, maar hebben een hekel aan zwakte.

9 De Bemiddelaar

Vredestichters zijn makkelijk, stabiel, wekken vertrouwen en vermijden ruzies. Ze zijn vriendelijke mensen, die begrip hebben voor alle standpunten, maar kunnen zelf moeilijk kiezen: ‘Is het ja, of zal ik nee zeggen?’

 

Negen brillen….

Het enneagram bestaat uit negen delen, negen brillen om naar de realiteit te kijken. De werkelijkheid heeft negen kanten. Als je een ‘een’ bent, kijk je door de bril van de ‘een’ naar de werkelijkheid en denk je dat dat de realiteit is, niet wetende dat het maar een negende van de totale waarheid is. Het gaat erom het jezelf gemakkelijker te maken in je leven, in je werk of in wat dan ook, door jezelf te leren verschillende brillen op te zetten, waardoor je steeds op een andere manier naar de realiteit kijkt. Einstein zei al: ‘Om werkelijk een probleem op te lossen, moet je minstens vanuit drie verschillende invalshoeken het probleem hebben bekeken.’ Wanneer je dat vertaalt naar het enneagram, zou je kunnen zeggen dat je een probleem pas kunt oplossen als je door drie verschillende brillen hebt kunnen kijken. Het enneagram kan je flexibeler maken zodat je niet meer vastzit aan die ene bril die je altijd op hebt. Door middel van het enneagram kun je leren die ene bril af te zetten en door verschillende brillen te kijken. Je zult ontdekken dat je over minsten vijf verschillende brillen kunt beschikken .

Geinteresseerd? Start met je collega’s een workshop Ken Je Collega (Enneagram model) en kies erna wellicht nog voor een uitgebreide training.